Je bent onderweg naar je werk en je staart naar de mensen naast je in de dagelijkse file. Je vraagt je af of zij zich net zo verveeld voelen als jij. Dezelfde weg tweemaal per dag, vijf dagen per week nemen. Wetende dat je in die baan moet blijven rijden, omdat je dat salaris nodig hebt. Je moet je rekeningen betalen, een levensstandaard behouden, een gezin onderhouden. En voor je het weet, is het alweer kerst. Je krijgt je bonus, een schouderklopje en twee weken vakantie. Je bent weer klaar voor een nieuw jaar. Dat was ik in die file en nog niet eens zo heel lang geleden…

golden cage2.jpg

Dan heb je je misschien ook al comfortabel, warm en knus genesteld in een gouden kooitje.

Uit onderzoek van vacature.com blijkt dat 8% zich verveelt op het kantoor, maar niet stopt. Je bent dus niet de enige.

In feite is van boring-out (gerelateerd aan burn-out, werkdepressie en onthechting) bekend dat het één van de drie grootste toenemende problemen is waar onze westerse wereld aan lijdt. De andere twee zijn vergrijzing en obesitas.

Dit zijn vijf symptomen die je kunnen helpen te bepalen of jij vastzit in je werk.

  1. Leven voor het weekend

Zondagavond krijg je dat gevoel, een nieuwe week wacht op je. Je controleert regelmatig in je agenda op het werk de extra vrije dagen, zodat je geen lange weekenden mist en je maakt ze zelfs nog langer door er een extra dag aan vast te plakken. Je bent altijd aan het aftellen en plant die uitjes minutieus. Jouw vakantiedagen zijn heilig en bij elke dag die je opneemt, is er de angst dat ze ooit opraken. Donderdag is het nieuwe Vrijdag. Het is nog wel geen weekend, maar je krijgt al wel dat gevoel en begint met dingen over het weekend heen te tillen.

Het weekend is eindelijk daar en je voelt alsof je het moet overcompenseren. Je mag die dure fles wijn kopen of die jurk of dat derde tafelkleed of die zevende pop voor de kinderen, want hallo, je werkt er toch voor. Je mag lang opblijven en de volgende dag chagrijnig zijn, maar er toch een dagje op uitgaan met het hele gezin, want je moet van elke minuut van het weekend genieten.

  1. Constante vermoeidheid

Je begint je dag door je collega bij de koffieautomaat te vertellen hoe moe je bent en hoe hard je die koffie nodig hebt. ‘Het zijn de kinderen, die je uitputten. Jouw dag begon al lang voordat je naar het werk kwam.’ Dit blijft zich herhalen. Je werkt je gapend door een vergadering. Je zucht bij elke kleine taak die niet past in de routine. Je bent chagrijnig en mensen zijn bang om je om hulp, begeleiding of ideëen te vragen. Je bent geen leuk of inspirerend gezelschap.

  1. Je verstopt je in je kantoor

Deze symptomen zijn allemaal gerelateerd. Omdat je die saaie collega bent die altijd moe is en weinig verheffende dingen heeft om te delen, raak je geïsoleerd. Dan raak je op een bepaalde manier gewend aan het alleen zijn in je kleine toevluchtsoord. Je begint je deur dicht te doen in plaats van deze, ook al was het maar op een kier, open te laten. Dit zorgt ervoor dat je hier nog meer tijd doorbrengt totdat je uiteindelijk de meeste lunches daar alleen gebruikt. Collega’s worden terughoudend om op de gesloten deur aan te kloppen en beginnen aan andere mensen vragen over jou te stellen of erger nog, ze e-mailen je, zelfs als ze vlak bij je in de buurt zijn.

  1. Negatieve houding

Je werkt achter een gesloten deur. Jouw gesprekken bij de koffieautomaat zijn zo bitter als de koffie zelf. Je zit in vergaderingen en luistert nauwelijks, laat staan dat je een bijdrage levert. Je knikt ‘ja’ en denkt ‘nee’ als de baas je aanspreekt. Je hebt een muur om je heen gebouwd, waar niemand doorheen lijkt te komen en niemand ziet meer wie jij werkelijk wilt zijn.

  1. Lage eigenwaarde

Het staat allemaal met elkaar in verbinding. Je zit in je eigen veilige haven en werkt zo snel als je kunt, bijna obsessief om de taken te doen waarvoor je bent ingehuurd. Dus niemand kan er over je klagen en iedereen kan je gewoon met rust laten.

Dan pauzeer je even en je vraagt jezelf af waarom je je steeds als een soort robot gedraagt. Waarom je geen nieuwe dingen meer leert. Waarom je niet langer nieuwe en interessante mensen ontmoet. Waarom je niet verder die talenten ontwikkelt. Waarom het je aan creativiteit ontbreekt en waarom je creatieve ideeën steeds minder creatief zijn.

Je begint belangrijke dingen van het plak-en-knip werk waar je dagelijks meer bezig bent over het hoofd te zien. Je voelt je niet meer nuttig. Je verliest je gevoel van trots zijn op wat je doet. Je droomt ervan om meer bij te kunnen dragen aan het bedrijf, aan de wereld.

Laat je voetsporen na. Laat mensen je talenten zien. Schreeuw ze uit. Wordt opnieuw opgemerkt. Maak een verschil. Ga dan terug naar de koffieautomaat en deel die ervaringen.

golden cage 2.jpg